Predaj nemeckého piva klesol v roku 2013 na takmer 24-ročné minimum

30.01.2014 Celý región

Berlín 30. januára (TASR) - Nemci sú síce hrdí na pivo, ktoré ich krajina produkuje, no ani to nezabránilo poklesu jeho predaja v minulom roku na najnižšiu úroveň od zjednotenia Nemecka, to znamená za takmer 24 rokov. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemecké pivovary predali minulý rok 94,6 milióna hektolitrov piva. V porovnaní s rokom 2012, keď predali 96,5 milióna hektolitrov, to znamená pokles o 2 %, uviedol dnes nemecký štatistický úrad.

"Pokles, ktorý nastúpil v roku 2007, tak pokračuje naďalej," dodal úrad. Nemci z celkovej produkcie vypili 79,7 milióna hektolitrov, o 1,7 % menej ako v roku 2012.

"Jedným z dôvodov poklesu predaja piva bola aj dlhá zima, po ktorej nasledovalo leto s premenlivým počasím," povedal Holger Eichele, šéf Federácie nemeckých pivovarov. Ďalším dôvodom je podľa neho starnúca populácia. Dodal však, že pokles predaja piva v Nemecku pomáhajú kompenzovať "povzbudzujúce trendy" v Spojených štátoch a Číne.

Na celkovej spotrebe piva v Nemecku sa stále viac začínajú podieľať nealkoholické pivá a ovocné pivá. Tieto nápoje tvorili z celkovej spotreby piva minulý rok 4,5 %, zatiaľ čo v roku 2012 to bolo 1,9 %.
 

Vyberte región